Článek
01.
V menším hrnci lehce zahřejte smetanu (použijte 12%) spolu s medem (pod 50°C) , přidejte nadrobené droždí a lžíci mouky. Směs zamíchejte a počkejte, až vzejde kvásek.
02.
Všechny zbylé ingredience, až na jeden bílek, dejte do hnětací nádoby, přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Krásně hladké těsto nechte vykynout zhruba čtyřicet minut. Doporučujeme kynutí v parní troubě, ale pokud bude kynout venku, přikryjte mísu utěrkou, potravinářskou fólií, anebo mísu vložte do igelitové tašky.
03.
Předehřejte troubu na 200°C horní a spodní ohřev, ti, co mají parní troubu, na program nízká pára 190°C.
Vykynuté těsto dejte na vál a rozdělte ho na 24 kusů. Každý kousek vyválejte na dlouhý váleček silný přibližně 1–1,5 cm a z něj tvarujte požadované motivy. Tradiční motiv má připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš, ale můžete vytvořit i různé další vhodné tvary, tak se nechte inspirovat. Děti rády pomohou, jen od těch nejmenších se dá očekávat spíš had, bagr, rostlina, nebo další všemožné patvary nepodobající se bochánku.
04.
Stočené tvary odkládejte na plech vyložený pečicím papírem, případně ozdobte rozinkami, a přikryté utěrkou nechte ještě chvíli vykynout. Pak je potřete bílkem a vložte do předehřáté trouby. Postačí jen 10-11 minut, ale starší trouby které pomaleji vyrovnávají teplotu, mohou jidášky péci až 15 minut.
05.
Jidášky můžete po upečení potřít rozehřátým medem, do kterého vmícháte máslo. Počítejte s tím, že jidášky budou mít hezky lesklý, sladký a lepivý povrch. Je na vás, jestli hned po vyndání z trouby ještě horké pečivo potřete touto teplou máslovo-medovou omáčkou.
Jidáše jsou součástí velikonočního menu. Tak si nezapomeňte k nim připravit vláčný kynutý mazanec, roztomilého beránka, a nezapomeňte na poctivou nádivku!