Hlavní obsah
3,1
(193)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tvaroh je odnepaměti důležitou surovinou české kuchyně. Ačkoliv původně se používal hlavně naslano, postupně se stal nedílnou součástí nejednoho sladkého receptu. A tvarožník patří k tomu nejlepšímu sladkému, co z tvarohu můžete upéct. Zejména pokud přidáte trochu pomeranče.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Koláč
  • 3 ks vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 100 g másla
  • 5 lžic krupičky
  • 3 lžíce bramborového škrobu
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce pomerančové kůry
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
Na formu
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
K podávání
  • 3 lžíce ořechů
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Celá vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkou do vysoké hladké pěny. Pak postupně zašlehejte na menší kostky nakrájené měkké máslo.

02.

Krupičku smíchejte se škrobem a kypřicím práškem a střídavě ji spolu s tvarohem zapracujte do vaječné směsi. Nakonec vmíchejte také nastrouhanou oranžovou část pomerančové kůry (bílá je hořká) a šťávu.

03.

Vymažte a vysypejte hrubou moukou formu nebo malý pekáč a nalijte do něj těsto. Vzhledem k tomu, jak je těsto díky tvarohu těžké, opravdu mu dopřejte těch pár minut, než pekáč připravíte, na odležení – aby kypřicí prášek mohl začít fungovat přesně tak, jak je potřeba. 

04.

Pečte asi 25–40 minut dozlatova. Podávejte posypané mletými ořechy, skvělé jsou lískové oříšky, mandle nebo i trocha pistácií.

Tvaroh je miláček, zkuste z něj taky domácí termix z pudinku nebo jednoduché šátečky plněné tvarohem hotové za pár minut. A skvělé jsou i Míša řezy, zkuste odlehčenou verzi

Načítám