Hlavní obsah
3,0
(265)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Je přesně takový, jaký si jej pamatujete z dětství: jemný a mile domácký. Tvarohový koláč vylepšený trochou třešní je rychlý a příprava nekomplikovaná, při pečení nemusíte ani vytahovat váhu. Na svačinu k hrnku teplého kakaa či do krabičky do práce zmizí rychlostí blesku.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 25 × 30 cm
Těsto
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 200 ml mléka
  • 140 ml oleje
  • 1 balíček prášku do pečiva
Tvarohová náplň
  • 400 g tvarohu
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
K dokončení
  • 2 hrsti třešní
Článek

K odměřování surovin použijte hrnek s objemem 250 ml.

Postup

01.

Nejdřív si připravte tvarohovou náplň (nejlépe se na ni hodí jemný tvaroh v kostce): všechny suroviny dejte do větší mísy, dobře prošlehejte do jednolité jemné hmoty a nechte chvíli stranou.

02.

Předehřejte troubu na 180 °C a pekáček vyložte papírem na pečení.

03.

Do mísy odměřte hrnkem mouku, přidejte prášek do pečiva a promíchejte je metličkou. V jiné míse začněte šlehat celá vejce s cukrem až nabudou a zesvětlají. Poté k nim zašlehejte i olej a mléko a nakonec po částech vmíchejte mouku s práškem do pečiva.

04.

Těsto vlijte do pekáčku a jemným nakláněním ho nechte roztéct po celém dně. Na těsto lžící poklaďte kopečky připravené tvarohové náplně. Na vrch ještě rozložte třešně (mražené či kompotované, dobře okapané).

05.

Takhle připravený koláč vložte do rozpálené trouby a pečte 25 až 30 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený vyjměte z trouby a krájejte, až koláč úplně vychladne – chladnutím zpevní a vám se povedou úhledné kousky.

Tvaroh je skvělá surovina plná bílkovin, nezapomínejte na něj! Co zkusit k večeři jednoduchý domácí chléb s některou z tvarových pomazánek?

Související témata:

Načítám