Článek
K odměřování surovin použijte hrnek s objemem 250 ml.
Postup
01.
Nejdřív si připravte tvarohovou náplň (nejlépe se na ni hodí jemný tvaroh v kostce): všechny suroviny dejte do větší mísy, dobře prošlehejte do jednolité jemné hmoty a nechte chvíli stranou.
02.
Předehřejte troubu na 180 °C a pekáček vyložte papírem na pečení.
03.
Do mísy odměřte hrnkem mouku, přidejte prášek do pečiva a promíchejte je metličkou. V jiné míse začněte šlehat celá vejce s cukrem až nabudou a zesvětlají. Poté k nim zašlehejte i olej a mléko a nakonec po částech vmíchejte mouku s práškem do pečiva.
04.
Těsto vlijte do pekáčku a jemným nakláněním ho nechte roztéct po celém dně. Na těsto lžící poklaďte kopečky připravené tvarohové náplně. Na vrch ještě rozložte třešně (mražené či kompotované, dobře okapané).
05.
Takhle připravený koláč vložte do rozpálené trouby a pečte 25 až 30 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený vyjměte z trouby a krájejte, až koláč úplně vychladne – chladnutím zpevní a vám se povedou úhledné kousky.
Tvaroh je skvělá surovina plná bílkovin, nezapomínejte na něj! Co zkusit k večeři jednoduchý domácí chléb s některou z tvarových pomazánek?