Hlavní obsah
3,1
(189)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Milujete mandarinky i mandarinkový kompot? Připravte si tenhle skvělý a přitom jednoduchý a rychlý mandarinkový koláč se šlehačkou.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
9 porcí
Těsto
  • 280 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 150 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 2 konzervy mandarinkového kompotu
Krém
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Citrusy, mezi které patří také mandarinky, potřebují specifické skladování. Víte, co udělat, aby vydržely co nejdéle čerstvé? My ano, mandarinkám dokonce může prospět vodní lázeň.

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva, špetkou soli a cukrem, můžete přidat i lžičku vanilkového extraktu.

02.

Přidejte vejce a olej. Mandarinkové kompoty (klasické malé plechovky mají podle výrobce kolem 310 g včetně nálevu) slijte a polovinu nálevu přidejte do těsta. Těsto metlou vymíchejte dohladka a podle potřeby ještě trochu nálevu přidejte, těsto má být hutné, ale stále tekuté.

03.

Nakonec vmíchejte scezené mandarinky, část si jich nechte navrch na ozdobu. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a vložte do trouby. Ideální velikost je zhruba 30 × 30 cm nebo menší pekáček. Pečte asi 25-30 minut dozlatova.

04.

Vychlazenou smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha. Rozetřete ji na vychladlý koláč, ozdobte odloženými mandarinkami a můžete podávat.

Načítám