Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru, vejce a na kousky nakrájené máslo. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo těsto bez hrudek. Pak ho vyválejte a přeneste do máslem vymazané koláčové formy tak, aby vznikly i okraje. Přebytečné těsto seřízněte. Formu dejte na chvíli do chladu.
02.
V jiné míse prošlehejte tvaroh s vejci, moučkovým cukrem a pudinkovým vanilkovým práškem. Jahody zbavte stopek a překrojte na poloviny.
03.
Na drobenku smíchejte v misce mouku, cukr a máslo. Můžete přidat i trochu skořice nebo nahrubo namletých mandlí, popřípadě nahradit mouku v drobence jen mandlemi.
04.
Připravte si vychlazenou formu s těstem a nalijte na ni tvarohový krém. Navrch dejte jahody řezem dolů. Koláč nakonec hustě posypte připravenou drobenkou.
05.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud nejsou okraje těsta zlaté a tvarohová náplň tuhá. Po vychlazení nakrájejte, můžete podávat s kopečkem zakysané smetany.
Jahod není nikdy dost, zkuste taky tvarohové obláčky s jahodami nebo naprosto jednoduchý jahodový dort s jogurtem.