Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Znáte ten pocit, když otevřete troubu a bytem se rozline neodolatelná vůně čerstvě upečeného koláče? Vytáhněte z trouby třeba tento jablečný!

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Těsto
  • 4 lžíce másla
    7
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 ks vejce
    3
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek zakysané smetany
    7
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek hladké mouky
    1
Drobenka
  • 1,5 hrnku hladké mouky
    1
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
    8
  • 80 g másla
    7
  • 2 ks jablek
Poleva
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1,5 lžíce cideru
    12
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte drobenku: mouku, cukr, sůl, skořici a muškátový oříšek rukama propracujte se změklým máslem. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky.

02.

Na těsto smíchejte máslo, cukr, vejce a vanilkový extrakt se smetanou, přimíchejte mouku, sodu a sůl a vypracujte hladké těsto.

03.

Na dno pečicím papírem vyložené formy rozetřete polovinu těsta, posypejte nakrájeným jablkem, překryjte hrnkem drobenky a pokračujte se zbylým těstem a nakonec drobenkou.

04.

Pečte asi hodinu při 180 °C. Po vychladnutí pokapejte polevou ze cideru a moučkového cukru.

Energetická hodnota celkem pro: 22 cm průměr formy
Energie17 489,07 kJ
Bílkoviny53,04 g
Tuky160,29 g
Sacharidy620,5 g
Sůl5,05 g
SAFA82,55 g
Vláknina18,69 g
Cukry375,3 g
Související témata:

Načítám