Článek
Postup
01.
Fazole den předem namočte do dostatečného množství vody. Na druhý den je propláchněte a uvařte společně s bobkovým listem doměkka, práci vám zkrátí tlakový hrnec. Podle stáří fazolí to bude trvat asi 25 až 35 minut. Uvařené fazole sceďte a nechte chvíli stranou. (Můžete použít i plechovku předvařených fazolí ve slaném nálevu.)
02.
Cibuli nakrájejte najemno, ostatní zeleninu na malé kostičky. Na kostičky nakrájejte také slaninu. Ve větším kastrolu zahřejte olej, přidejte kostičky slaniny a krátce je opečte. Poté přidejte cibuli, mrkev a celer, řádně osolte, opepřete a také krátce orestujte – postačí dvě tři minuty, až se rozvoní a mrkev pustí barvu. Nakonec přidejte opravdu najemno nasekaný česnek.
03.
Do hrnce přidejte drcená rajčata, vývar a bylinky. Přiveďte k varu a zvolna povařte asi 10 až 15 minut a poté přidejte scezené okapané fazole.
04.
Zkontrolujte hustotu polévky. Když bude opravdu hustá, přilijte trochu vývaru (nebo i vody) a v podstatě ihned můžete zavařit přímo do polévky i drobnější těstoviny (Italové do téhle polévky tradičně přidávají ditalini, hodí se ale i malá kolínka nebo mušličky). Povařte téměř do změknutí těstovin, nechte je trochu nedovařené, v horké polévce ještě dojdou.
05.
Polévku podávejte horkou, posypanou petrželovou natí a parmezánem.
Tip: Mále rádi ostřejší chutě? Přidejte společně se zeleninou i kousek chilli papričky. Máte-li rádi česnek, přidejte stroužek nebo dva navíc těsně před dovařením těstovin. A když se nebojíte cukru, přidejte lžičku společně s rajčaty – krásně vyrovná jejich kyselost.
Zdá se vám spojení fazolí a těstovin nezvyklé? Nebojte se ho! Je tradiční a Italové ho milují. Zkuste špagety s fazolemi nebo těstoviny s červenými fazolemi a cuketou. A co třeba špenátové těstoviny s bílými fazolemi?