Hlavní obsah
3,5
(46)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Tradiční hustá italská zeleninová polévka s fazolemi zastoupí bez problémů i hlavní chod. Zavařte do ní drobné těstoviny a podávejte s trochou strouhaného parmezánu.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 200 g bílých fazolí
  • 1 ks bobkového listu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 80 g pancetty
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených sterilovaných rajčat
  • 1 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 g těstovin
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
K podávání
  • 3 lžíce listové petržele
  • 3 lžíce parmazánu
Článek

Postup

01.

Fazole den předem namočte do dostatečného množství vody. Na druhý den je propláchněte a uvařte společně s bobkovým listem doměkka, práci vám zkrátí tlakový hrnec. Podle stáří fazolí to bude trvat asi 25 až 35 minut. Uvařené fazole sceďte a nechte chvíli stranou. (Můžete použít i plechovku předvařených fazolí ve slaném nálevu.)

02.

Cibuli nakrájejte najemno, ostatní zeleninu na malé kostičky. Na kostičky nakrájejte také slaninu. Ve větším kastrolu zahřejte olej, přidejte kostičky slaniny a krátce je opečte. Poté přidejte cibuli, mrkev a celer, řádně osolte, opepřete a také krátce orestujte – postačí dvě tři minuty, až se rozvoní a mrkev pustí barvu. Nakonec přidejte opravdu najemno nasekaný česnek.

03.

Do hrnce přidejte drcená rajčata, vývar a bylinky. Přiveďte k varu a zvolna povařte asi 10 až 15 minut a poté přidejte scezené okapané fazole. 

04.

Zkontrolujte hustotu polévky. Když bude opravdu hustá, přilijte trochu vývaru (nebo i vody) a v podstatě ihned můžete zavařit přímo do polévky i drobnější těstoviny (Italové do téhle polévky tradičně přidávají ditalini, hodí se ale i malá kolínka nebo mušličky). Povařte téměř do změknutí těstovin, nechte je trochu nedovařené, v horké polévce ještě dojdou. 

05.

Polévku podávejte horkou, posypanou petrželovou natí a parmezánem.

Tip: Mále rádi ostřejší chutě? Přidejte společně se zeleninou i kousek chilli papričky. Máte-li rádi česnek, přidejte stroužek nebo dva navíc těsně před dovařením těstovin. A když se nebojíte cukru, přidejte lžičku společně s rajčaty – krásně vyrovná jejich kyselost.

Zdá se vám spojení fazolí a těstovin nezvyklé? Nebojte se ho! Je tradiční a Italové ho milují. Zkuste špagety s fazolemi nebo těstoviny s červenými fazolemi a cuketou. A co třeba špenátové těstoviny s bílými fazolemi?

Související témata:

Načítám