Článek
Postup
01.
Nejdříve v kastrůlku rozpusťte cukr s troškou vody. Když začne zlátnout, vmíchejte máslo a skořici (skvělá je i špetka soli pro slaný karamel), pět minut povařte a vlijte na dno koláčové formy, nejlépe s odnímatelnými okraji. Poklaďte tenkými plátky ze dvou až tří neoloupaných hrušek.
02.
Mouku (polovinu můžete nahradit žitnou) smíchejte s kořením, práškem do pečiva a solí (hodí se i hotová směs perníkového koření).
03.
Olej prošlehejte s cukrem, nastrouhaným zázvorem, citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je hořká) a vejci. Zlehka zapracujte mouku a rozetřete přes hrušky.
04.
Pečte asi 40 minut při 180 °C, nechte 15 minut vychladnout ve formě a vyklopte. Podávejte jen tak nebo pokapané datlovým sirupem.
Milujete vůni perníku? Zkuste i vláčný perníkový dort s mascarpone a povidly nebo dýňové muffiny s perníkovým kořením.