Hlavní obsah
4,1
(23)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Spojte vláčné perníkovo-hruškové těsto, slaný smetanový karamel a kořeněné pošírované hrušky v jeden báječný koláč. Recept jsme pro vás navíc nafotili krok za krokem, takže nehrozí, že by se něco nepovedlo!

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 140 g másla
  • 100 g hnědého přírodního cukru
  • 3 ks vejce
  • 180 g zakysané smetany
  • 260 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka hřebíčku
  • 1 špetka badyánu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 špetka mletého kardamomu
  • 60 g vlašských ořechů
  • 2 ks hrušek
  • 1 špetka soli
Hrušky
  • 5 ks hrušek
  • 1 hrnek červeného vína
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 svitek skořice
  • 6 ks hřebíčku
  • 1 ks badyánu
  • 2 tobolky celého kardamomu
  • 4 kuličky celého černého pepře
Karamel
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny na těsto. Místo mixu koření klidně použijte hotovou směs na perník a místo vlašských jiné ořechy.

Foto: Eva Malúšová

Těsto bude díky smetaně a strouhaným hruškám krásně vláčnéFoto: Eva Malúšová

02.

Hrušky nastrouhejte nahrubo a ořechy nasekejte. Máslo utřete s cukrem, přidejte vajíčka, koření, smetanu, sůl, mouku a sodu a nakonec zapracujte hrušky s ořechy.

Foto: Eva Malúšová

Všechny ingredience na těsto jednoduše smíchejteFoto: Eva Malúšová

03.

Těsto vlijte do lehce vymazané a pečicím papírem vyložené dortové formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. V naší troubě to trvalo asi 40 minut. Pro vyšší dort rozdělte těsto do 2 menších forem, které pak spojte třeba vinným sirupem (viz dále).

Foto: Eva Malúšová

Vlijte do formy vyložené pečicím papíremFoto: Eva Malúšová

04.

Mezitím oloupejte hrušky (3 až 5 kusů podle velikosti), spodní část jim lehce seřízněte, aby na dortu stály, a vložte je do vína, které jste spolu s cukrem, kořením a půl hrnkem vody přivedli k varu. Pod pokličkou povařte do změknutí, podle zralosti hrušek to trvá 20 až 40 minut. Čas od času otočte, aby se vínem rovnoměrně obarvily.

Foto: Eva Malúšová

Hrušky zespodu trochu seřízněte, aby na dortu lépe stályFoto: Eva Malúšová

05.

Mezitím si uvařte karamel: cukr s vodou přiveďte k varu a za občasného míchání asi 10 minut povařte na hustý karamelový sirup. Lépe se pracuje s cukrem bílým, protože je zřetelnější, kdy začne karamelizovat. Vmíchejte ohřátou smetanu a sůl a ještě chvilku povařte, abyste měli jistotu, že karamel dobře zatuhne.

Foto: Eva Malúšová

Když k cukru přidáte trochu vody už zkraje, karamel sice bude trvat o chvilku déle, ale tolik vám nehrozí, že zhrudkovatíFoto: Eva Malúšová

06.

Když jsou hrušky měkké, vyndejte je na talířek.

Foto: Eva Malúšová

Hrušky by měly být po uvaření měkké, ale stále držet tvarFoto: Eva Malúšová

07.

Zbylé víno můžete už bez pokličky povařit na hustý sirup, kterým pak hrušky potřete. Já nechala 4 vcelku a jednu rozkrájela na ozdobu.

Foto: Eva Malúšová

Zbylé víno nevylévejte, ale svařte na hustý kořeněný sirupFoto: Eva Malúšová

08.

Když korpus, karamel, hrušky i sirup vychladnou, můžete kompletovat: karamel rozetřete na korpus, hrušky potřete sirupem, vyskládejte je na povrch koláče (kdyby z něj klouzaly, připevněte je párátky) a případně přelijte zbylým sirupem. Přidat můžete i jiné ovoce nebo třeba bobkové listy.

Foto: Eva Malúšová

Slaný karamel, kořeněné pošírované hrušky i vinný sirup se k perníkovému koláči báječně hodíFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pro extra dekadentní dojem těsně před podáváním hrušky přelijte trochou vinného sirupuFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Korpus není třeba promazávat, protože je krásně vláčný i sám o soběFoto: Eva Malúšová

Jaké sladké chutě vám symbolizují zimu? Perník, citrusy, jablka a hrušky, nebo snad něco úplně jiného?

Související témata:

Načítám