Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny na těsto. Místo mixu koření klidně použijte hotovou směs na perník a místo vlašských jiné ořechy.
02.
Hrušky nastrouhejte nahrubo a ořechy nasekejte. Máslo utřete s cukrem, přidejte vajíčka, koření, smetanu, sůl, mouku a sodu a nakonec zapracujte hrušky s ořechy.
03.
Těsto vlijte do lehce vymazané a pečicím papírem vyložené dortové formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. V naší troubě to trvalo asi 40 minut. Pro vyšší dort rozdělte těsto do 2 menších forem, které pak spojte třeba vinným sirupem (viz dále).
04.
Mezitím oloupejte hrušky (3 až 5 kusů podle velikosti), spodní část jim lehce seřízněte, aby na dortu stály, a vložte je do vína, které jste spolu s cukrem, kořením a půl hrnkem vody přivedli k varu. Pod pokličkou povařte do změknutí, podle zralosti hrušek to trvá 20 až 40 minut. Čas od času otočte, aby se vínem rovnoměrně obarvily.
05.
Mezitím si uvařte karamel: cukr s vodou přiveďte k varu a za občasného míchání asi 10 minut povařte na hustý karamelový sirup. Lépe se pracuje s cukrem bílým, protože je zřetelnější, kdy začne karamelizovat. Vmíchejte ohřátou smetanu a sůl a ještě chvilku povařte, abyste měli jistotu, že karamel dobře zatuhne.
06.
Když jsou hrušky měkké, vyndejte je na talířek.
07.
Zbylé víno můžete už bez pokličky povařit na hustý sirup, kterým pak hrušky potřete. Já nechala 4 vcelku a jednu rozkrájela na ozdobu.
08.
Když korpus, karamel, hrušky i sirup vychladnou, můžete kompletovat: karamel rozetřete na korpus, hrušky potřete sirupem, vyskládejte je na povrch koláče (kdyby z něj klouzaly, připevněte je párátky) a případně přelijte zbylým sirupem. Přidat můžete i jiné ovoce nebo třeba bobkové listy.
Jaké sladké chutě vám symbolizují zimu? Perník, citrusy, jablka a hrušky, nebo snad něco úplně jiného?