Článek
Postup
01.
Na korpus prosejte do mísy mouku, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, cukr a ledovou vodu. Prsty rychle vypracujte těsto – nejdřív bude připomínat drobenku, a jakmile se spojí, vypracujte z něho váleček a dál už nehněťte, aby máslo příliš nepovolilo. Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu uležet alespoň hodinu, klidně i do dalšího dne.
02.
Odleželé vychlazené těsto rozválejte do kruhu velkého tak, abyste jím bez problémů vyložili formu na koláč i s boky – plát těsta bude vysoký asi půl centimetru. Nejlíp vám to půjde mezi dvěma papíry na pečení. Pomocí válečku (nebo papíru, na kterém jste těsto vyváleli) vyválené těsto přeneste do formy a pomocí prstů upravte boky, případné přebytky těsta odřízněte. Dno propíchejte vidličkou a formu s těstem vložte vychladit do lednice.
03.
Zatímco se těsto chladí, v rendlíku přiveďte k varu vodu s cukrem, citronovou šťávou a kořením, poté stáhněte plamen a nechte chvíli jemně probublávat. Pevnější omyté hrušky oloupejte, odstraňte jádřince, nakrájejte je na klínky, vložte do kořeněné tekutiny a udržujte pod bodem varu asi pět minut. Poté je vyjměte, aby se nerozvařily, a nechte okapat.
04.
Rozehřejte troubu na 180 °C. Na mandlovou náplň v míse prošlehejte máslo s cukrem a poté po jednom zašlehejte i vejce a vanilkový extrakt. Nakonec zlehka vmíchejte mandlovou mouku (dá se koupit, ale snadno si ji připravíte doma: jednoduše najemno rozemelte loupané mandle) a náplň přeneste na vychlazené těsto ve formě. Uhlaďte a na povrch rozložte voňavé hrušky.
05.
Pečte asi 25 až 35 minut, až náplň nabude a zezlátne. Hotový koláč nechte vychladnout a podávejte. Můžete ho lehce poprášit moučkovým cukrem.
Tip: Máte-li mandlový extrakt, přidejte pár kapek do náplně – mandlová chuť bude ještě intenzivnější.
Máte rádi jemnou chuť mandlí? Určitě si udělejte oslnivý mandlový koláč Battenberg anebo italské mandlové sušenky cantuccini. A jestli nechcete zapínat troubu, je tu skvělý nepečený mandlový nugát turrón.