Hlavní obsah
3,6
(52)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Do některých jídel se zamilujete po prvním ochutnání – tenhle koláč jsem pekla za posledních pár dní už třikrát. Tenká vrstva křehkého těsta, voňavé hrušky a nepopsatelně lahodná mandlová náplň si zaručeně získají i vás.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 2 lžíce studené vody
Kořeněné hrušky
  • 3 ks hrušek
  • 1 l vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 ks skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 hvězdička badyánu
Mandlová náplň
  • 100 g másla
  • 70 g třtinového cukru
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g mandlové mouky
Článek

Postup

01.

Na korpus prosejte do mísy mouku, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, cukr a ledovou vodu. Prsty rychle vypracujte těsto – nejdřív bude připomínat drobenku, a jakmile se spojí, vypracujte z něho váleček a dál už nehněťte, aby máslo příliš nepovolilo. Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu uležet alespoň hodinu, klidně i do dalšího dne.

02.

Odleželé vychlazené těsto rozválejte do kruhu velkého tak, abyste jím bez problémů vyložili formu na koláč i s boky – plát těsta bude vysoký asi půl centimetru. Nejlíp vám to půjde mezi dvěma papíry na pečení. Pomocí válečku (nebo papíru, na kterém jste těsto vyváleli) vyválené těsto přeneste do formy a pomocí prstů upravte boky, případné přebytky těsta odřízněte. Dno propíchejte vidličkou a formu s těstem vložte vychladit do lednice.

03.

Zatímco se těsto chladí, v rendlíku přiveďte k varu vodu s cukrem, citronovou šťávou a kořením, poté stáhněte plamen a nechte chvíli jemně probublávat. Pevnější omyté hrušky oloupejte, odstraňte jádřince, nakrájejte je na klínky, vložte do kořeněné tekutiny a udržujte pod bodem varu asi pět minut. Poté je vyjměte, aby se nerozvařily, a nechte okapat. 

04.

Rozehřejte troubu na 180 °C. Na mandlovou náplň v míse prošlehejte máslo s cukrem a poté po jednom zašlehejte i vejce a vanilkový extrakt. Nakonec zlehka vmíchejte mandlovou mouku (dá se koupit, ale snadno si ji připravíte doma: jednoduše najemno rozemelte loupané mandle) a náplň přeneste na vychlazené těsto ve formě. Uhlaďte a na povrch rozložte voňavé hrušky.

05.

Pečte asi 25 až 35 minut, až náplň nabude a zezlátne. Hotový koláč nechte vychladnout a podávejte. Můžete ho lehce poprášit moučkovým cukrem.

Tip: Máte-li mandlový extrakt, přidejte pár kapek do náplně – mandlová chuť bude ještě intenzivnější.

Máte rádi jemnou chuť mandlí? Určitě si udělejte oslnivý mandlový koláč Battenberg anebo italské mandlové sušenky cantuccini. A jestli nechcete zapínat troubu, je tu skvělý nepečený mandlový nugát turrón.

Načítám