Článek
Postup
01.
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 stupňů.
02.
Do mísy kuchyňského robotu dejte mouku, cukr, vanilkový cukr a nakrájené studené máslo. Hnětacím hákem (případně rukama) vytvořte drobenku (pokud použijete robot, včas ho vypněte, aby se nezačalo tvořit kompaktní těsto).
03.
Asi jednu pětinu drobenky odeberte stranou a přidejte do ní mandlové plátky.
04.
Do zbytku směsi zamíchejte prášek do pečiva, pak přidejte vejce a mléko. Znovu pusťte robot a zpracujte tekuté těsto (nelekejte se drobných hrudek, to je máslo, které se při pečení rozpustí).
05.
Jahody omyjte a nakrájejte. Pekáč vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
06.
Těsto nalijte do pekáče, poklaďte jahodami a zasypte mandlovou drobenku. Koláč dejte péct asi na 45 minut. Zdali je hotový, vyzkoušejte špejlí.
Tip
V sezoně rebarbory ji přidejte k jahodám. Můžete také ochutnat zcela jednoduchý sypaný koláč s jahodami a rebarborou.
Máte rádi hrnkové recepty? Upečte si hrníčkovou bublaninu, hrnkový hruškový chlebíček, vláčnou kakaovou hrnkovou buchtu s tvarohem anebo proslulé hrnkové rafaelo řezy.