Hlavní obsah
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Kynuté tlačené koláče s povidly, mákem nebo tvarohem jsou nejlepší domácí! Pusťte se do nich, nebudete ani chvíli litovat.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
  • 1 hrnek mléka
    7
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce sádla
  • 1 ks vejce
    3
  • 3 hrnky polohrubé mouky
    1
  • 3 ks žloutků
    3
  • 125 g másla
    7
  • 1 kostka droždí
  • 200 g švestkových povidel
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Mouku promíchejte s krupicovým a vanilkovým cukrem a solí, přidejte vlahé mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, rozdrobené droždí a trochu strouhané citronové kůry a vypracujte hladké těsto, které nechte v teple dvojnásobně nakynout. 

02.

Poté těsto vyklopte na vál a pomoučenou lžící odkrajujte kousky těsta. Utvořte z nich malé kuličky, urovnejte je na vymazaný plech a dnem skleničky namočeným v sádle v každé udělejte důlek. Koláčky nechte na plechu nakynout.

03.

Důlky pak podle potřeby ještě jednou promáčkněte skleničkou. Naplňte povidly nebo jinou oblíbenou náplní, okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a upečte dozlatova.

Načítám