Článek
Postup
01.
Tradičně se holandská omáčka připravuje v horké vodní lázni. Upřímně, já ji vynechávám, protože se vždy povedla i bez ní, ale jejím použitím nic nezkazíte: ve větším hrnci přiveďte k varu asi 3 cm vody, do něj vložte menší hrnec nebo ohnivzdornou misku tak, aby se její dno nedotýkalo vody.
HOLANDSKÁ OMÁČKA SE HODÍ I K TĚMTO JÍDLŮM:
02.
Mezitím v hrnečku (nejlépe s nálevkou) přiveďte k varu máslo. Jde to na plotně i v mikrovlnné troubě, vždy jen musíte hlídat, aby nepřeteklo.
03.
V menším hrnci vyšlehejte elektrickým šlehačem nebo metličkou žloutky, citronovou šťávu, sůl, čerstvě mletý bílý nebo černý pepř a pro výraznější chuť i trochu dijonské hořčice nebo špetku kajenského pepře. Přemístěte do vodní lázně (nebo tento krok vynechte) a za stálého šlehání vymíchejte do hladké světlé pěny.
SEZONA CHŘESTU JE TU! S HOLANDSKOU OMÁČKOU DOKONALÉ:
04.
Nyní už jen pomalinku za stálého šlehání přilévejte tenkým pramínkem vroucí máslo, až vznikne hladká omáčka. Tento způsob funguje s elektrickým šlehačem, obyčejným tyčovým mixérem i (s trochou fyzičky) metličkou.
05.
Ihned podávejte třeba s pečeným lososem, vařeným chřestem nebo třeba ztracenými vejci. Návod na snadná vejce Benedikt najdete v článku Trik pro perfektní ztracená vejce.
Co se zbylými bílky? Upečte si nadýchanou bílkovou bábovku, laskonky nebo v nich třeba obalte řízky na další hodování. A jestli ještě nemáte chřestu dost, podívejte se i na další recepty a tipy, jak ho zužitkovat.