Článek
Postup
01.
Žervé a vajíčka vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
02.
Dýni pokrájejte na kostky a uvařte doměkka, trvá to asi 20 minut. Poté slijte a nechte zchladnout.
03.
Mezitím smíchejte mouku, koření, sůl, cukr a rozpuštěné máslo na korpus.
04.
Rukama těsto natlačte do dortové formy (dno můžete vyložit papírem, ale není to potřeba), propíchejte ho vidličkou a dejte do lednice. Mezitím si připravíte zbytek.
05.
Žervé rozmixujte nebo prošlehejte s oběma cukry, solí, vejci a citronovou kůrou.
06.
Polovinu krému vlijte na vychlazený korpus a druhou půlku rozmixujte s uvařenou dýní. Pro jistotu můžete přidat lžíci hladké mouky, krém pak lépe zatuhne.
07.
Dýňovou náplň nepravidelně nalijte na bílý krém a dejte na 40 až 50 minut při 170 °C péct. Když je střed ještě lehounce třaslavý, ale jinak zatuhlý, máte hotovo. Cheesecake nechte ještě 10 minut vychladnout v troubě, a až poté vyndejte.
08.
Vychladlý koláč můžete ozdobit ušlehanou smetanou a oblíbeným sirupem, karamelizovaným kondenzovaným mlékem či slaným karamelem.
Tip
Na koláč se hodí i glazura ze zakysané smetany, postup najdete v článku Cheesecake po česku: z tvarohu, máku a zakysané smetany.
Baví vás barevné krémové dorty? Zkuste i fialový levandulový cheesecake, nepečený borůvkový dort nebo svěží citronový cheesecake.