Hlavní obsah
3,2
(124)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Domácí cheesecake upečete i bez sušenek, korpus z mouky navíc netrvá o nic déle a můžete ho dochutit přesně podle sebe. V případě tohoto krémového dortu jsme zvolili voňavé perníkové koření.

20 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Korpus
  • 100 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžička perníkového koření
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 750 g čerstvého krémového sýru
  • 4 ks vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžička citronové kůry
  • 350 g dýně
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
K podávání (lze vynechat)
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Žervé a vajíčka vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu.

Foto: Jakub Jurdič

Tentokrát jsem dělala korpus z mouky místo ze sušenekFoto: Jakub Jurdič

02.

Dýni pokrájejte na kostky a uvařte doměkka, trvá to asi 20 minut. Poté slijte a nechte zchladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Dýni hokkaido nemusíte loupat, stačí vydlabat semínkaFoto: Jakub Jurdič

03.

Mezitím smíchejte mouku, koření, sůl, cukr a rozpuštěné máslo na korpus.

Foto: Jakub Jurdič

Příprava korpusu z křehkého těsta je rychláFoto: Jakub Jurdič

04.

Rukama těsto natlačte do dortové formy (dno můžete vyložit papírem, ale není to potřeba), propíchejte ho vidličkou a dejte do lednice. Mezitím si připravíte zbytek.

Foto: Jakub Jurdič

Korpus dejte chladit. Mezitím umíchejte krémFoto: Jakub Jurdič

05.

Žervé rozmixujte nebo prošlehejte s oběma cukry, solí, vejci a citronovou kůrou.

Foto: Jakub Jurdič

Žervé ochuťte citronovu kůrou a vanilkovým cukrem a prošlehejte s vejciFoto: Jakub Jurdič

06.

Polovinu krému vlijte na vychlazený korpus a druhou půlku rozmixujte s uvařenou dýní. Pro jistotu můžete přidat lžíci hladké mouky, krém pak lépe zatuhne.

Foto: Jakub Jurdič

Krém rozdělte na dvě poloviny, jednu nalijte na korpus, do zbytku přidejte změklou a vychladlou dýni a rozmixujteFoto: Jakub Jurdič

07.

Dýňovou náplň nepravidelně nalijte na bílý krém a dejte na 40 až 50 minut při 170 °C péct. Když je střed ještě lehounce třaslavý, ale jinak zatuhlý, máte hotovo. Cheesecake nechte ještě 10 minut vychladnout v troubě, a až poté vyndejte.

Foto: Jakub Jurdič

Dýňovou náplň opatrně vlijte do bílého krému a dejte péctFoto: Jakub Jurdič

08.

Vychladlý koláč můžete ozdobit ušlehanou smetanou a oblíbeným sirupem, karamelizovaným kondenzovaným mlékem či slaným karamelem

Foto: Jakub Jurdič

Šlehačka je nejlepším pomocníkem i ve chvíli, kdy vám cheesecake při pečení praskneFoto: Jakub Jurdič

Tip

Na koláč se hodí i glazura ze zakysané smetany, postup najdete v článku Cheesecake po česku: z tvarohu, máku a zakysané smetany.

Foto: Jakub Jurdič

Dokonale podzimní koláč, nemyslíte?Foto: Jakub Jurdič

Načítám