Článek
Postup
01.
Do kastrolu nalijte trochu vody (asi 3 cm ode dna, budete ji potřebovat na vodní lázeň) a přiveďte k varu. Zvolte takovou velikost kastrolu, aby se do něj vešla mísa, ve které budete šlehat žloutky. Mísa se nesmí dotýkat dna a zároveň musí na hrnci dobře sedět.
02.
V nerezové (nebo skleněné) míse šlehejte žloutky s cukrem do zhoustnutí, bude to chtít minimálně 2–3 minuty intenzivního šlehání. Můžete použít i elektrický šlehač, doba šlehání se zkrátí asi na 1–2 minuty. Nakonec do směsi zašlehejte dezertní víno marsala.
03.
Zmírněte var v hrnci s vodou tak, aby jenom jemně probublávala, a položte na něj mísu. Nad párou žloutkovou směs intenzivně šlehejte metličkou nebo elektrickým šlehačem, až zhoustne a zesvětlá.
04.
Dávejte pozor, aby se žloutky nesrazily, a čas od času odstavte kastrol z ohně. Šlehejte do doby, až bude žloutkový krém hustý téměř jako pudink.
05.
Při servírování dejte nejdříve do každé sklenice dvě lžíce brandy, pak přidejte žloutkový krém a opatrně zamíchejte. Ozdobte velkým kopcem šlehačky a poprašte skořicí.
Bombardino pochází z alpské části Lombardie. Legenda praví, že když jednoho dne dorazili unavení poutníci na horskou boudu Mottolino, dostali od správce nápoj, který je rychle zahřál. Jeden z mužů ochutnal a vykřikl: „Accidenti! È una bomba!“ (Sakra! Je to bomba!) Na přípravu samozřejmě můžete použít i zbytek vaječného likéru od Vánoc, originální recept je ale tento.
Kapka alkoholu dodá říz i moučníkům. Co takhle zkusit klasické punčové řezy nebo nepečený cheesecake s oříškovým likérem?