Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Můžete dát mrazenou směs, ale klidně dejte čerstvou kořenovou zeleninu, poměry najdete v receptu na dietní svíčkovou. Použijte šťavnatější stehna, kterým v tlakovém hrnci stačí půl hodiny, a vaření s kostí a kůží dodá omáčce výraznější masovou chuť. Chcete-li ještě rychlejší a dietnější verzi, použijte krůtí nebo kuřecí prsa.

Na celé jídlo vám stačí tyto ingredienceFoto: Eva Malúšová
02.
Maso ze všech stran osolte, opepřete a na troše oleje přímo v tlakovém hrnci dozlatova opečte, aby se zatáhlo. Mezitím si připravte cibuli a zeleninu. Maso vyndejte, na výpeku asi deset minut doměkka opékejte nadrobno pokrájenou cibuli, poté přidejte zeleninu a restujte dalších pět minut, aby se i zelenina trochu opekla.

V hrnci postupně opečte maso, cibuli i zeleninu. Restování dodá omáčce lepší chuť než samotné dušeníFoto: Eva Malúšová
03.
Do hrnce vraťte maso, přidejte rozpůlený citron, hořčici, v hmoždíři roztlučené koření, asi lžičku soli a tolik vody, aby bylo bylo vše téměř ponořeno. Přiveďte k varu a pod tlakem vařte asi 35 minut – nechala jsem 40 a maso opravdu odpadalo od kosti.

Vaření v tlakovém hrnci značně zkrátí čas přípravy, masu pak stačí jen asi půl hodinyFoto: Eva Malúšová
04.
Mezitím v 2,5 hrnku osolené vody za občasného míchání 20 minut povařte propláchnuté jáhly. Tekutina se všechna vsákne, takže je nemusíte slévat. Nechte je skoro vychladnout (jáhly si tedy klidně uvařte předem) a smíchejte s vajíčkem, nasekanou petrželkou, špetkou soli a asi hrnkem rýžové nebo jiné bezlepkové mouky.

Když těsto na jáhlový knedlík zahustíte rýžovou moukou, bude zcela bez lepkuFoto: Eva Malúšová
05.
Z těsta vytvarujte na pomoučené ploše dvě šišky nebo malé kuličky (pokud by se příliš lepilo, přidejte mouku). Vložte je do osolené vroucí vody a vařte 20 minut. V polovině vaření šišky otočte a ihned po uvaření propíchejte vidličkou, aby unikla pára.

Místo klasického houskového zkuste tentokrát tento výživnější jáhlovo-rýžový knedlíkFoto: Eva Malúšová
06.
Teď už jen dolaďte omáčku: krůtu a citrony vyndejte, maso oberte a omáčku rozmixujte. Kdyby byla příliš řídká, ještě chvíli ji zprudka bez pokličky povařte, aby se odpařila tekutina. Zjemněte ji žervé a případně dosolte či dokyselte. Knedlíky pokrájejte na plátky.

Místo smetany omáčku zjemněte trochou žervé, které ji navíc i zahustíFoto: Eva Malúšová
07.
Maso na chvíli vraťte do omáčky, aby se prohřálo, a můžete podávat!

Hustotu omáčky snadno doladíte krátkým povařením, nebo naopak zředěním přesně podle svého gustaFoto: Eva Malúšová
Tip: Omáčky i knedlíků vám nejspíš vyjde na víc než čtyři porce, takže pokud jste víc masoví, přidejte ještě jedno stehno.
Je podle vás vůbec možné se shodnout na jednom receptu na tu „jedinou pravou“ svíčkovou? Láká vás svíčková s jelení kýtou a brusinkovým knedlíkem, svíčková omáčka se sekanou anebo pravá svíčková na smetaně?