Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny.

U nás se do krému často přidává i našlehaná smetana, ale Italové si vystačí jen s mascarponeFoto: Greta Blumajerová
02.
Kávu smíchejte s polovinou amaretta (do tiramisu je ale výborný i kávový nebo kakaový likér) a směsí pokapejte piškoty.

Než si připravíte krém, piškoty trochu změknou a půjdou lépe tvarovat do skleniček nebo mísyFoto: Greta Blumajerová
03.
Žloutky s cukrem ušlehejte ručním šlehačem nebo metličkou do pěny, přidejte zbylé amaretto a nakonec zapracujte mascarpone. Ochutnejte, je-li krém dost sladký.

Krém má jen čtyři ingredience: žloutky, cukr, mandlový likér a mascarponeFoto: Greta Blumajerová
04.
Na dno velké mísy nebo do šesti skleniček rozdělte polovinu piškotů, překryjte polovinou krému (když zvolíte variantu do skleniček, šikovným pomocníkem je cukrářský zdobicí sáček) a celý postup zopakujte se zbytkem surovin.

Rozdělení dezertu do skleniček zabrání hádkám o velikost porce...Foto: Greta Blumajerová
05.
Vršek zarovnejte ostrým nožem (kam se poděl setřený krém, bude naše malé tajemství) a nechte ideálně několik hodin v chladu odležet.

Vršek seřízněte nožem a nechte v chladu odležetFoto: Greta Blumajerová
06.
Posypejte kakaem a podávejte.

Před podáváním ještě posypejte kvalitním kakaemFoto: Greta Blumajerová

A můžete se do něj pustit! Lehounký, po mandlích vonící krém a kávové piškoty jsou stálicí italské kuchyněFoto: Greta Blumajerová
Skvělé jsou také Míša řezy, zkuste jejich odlehčenou verzi. Jestli chcete pohostit návštěvu, vedle nešlápnete ani s rychlou bábovkou se žervé či čokoládovými brownies s ořechy.