Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Díky dírám v sametovém kakaovém korpusu provlhčí jemný pudinkový vanilkový krém celý koláč. K tomu ještě tenká křupavá krusta čokoládové polevy... Připravte se, že tenhle recept po vás bude chtít každý, komu dáte ochutnat.

45 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 20 cm
Těsto
  • 6 ks vejce
    3
  • 120 g cukru krupice
  • 1 dl oleje
  • 1 dl mléka
    7
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 balíček prášku do pečiva
    1
  • 140 g polohrubé mouky
    1
  • 1 špetka soli
Pudinkový krém
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 900 ml mléka
    7
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 120 g másla
    7
K podávání
  • 2 ks ledových kaštanů
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, hlubší pekáček vyložte papírem na pečení.

02.

Na těsto oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. K žloutkům přisypte cukr a vyšlehejte do nadýchané světlé pěny. Poté do ní postupně zašlehejte mléko a olej.

03.

Dobře promíchejte prosátou mouku, kakao a prášek do pečiva. Po lžících vmíchejte do žloutkové hmoty a na závěr opatrně vetřete sníh z bílků. Těsto vlijte do pekáčku a pečte asi 20 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed zůstane suchá.

04.

Do horkého upečeného korpusu udělejte v pravidelných rozestupech (asi 3 cm od sebe) díry. Můžete použít vařečku, nejlíp se vám ale bude pracovat s malou kovovou formičkou na trubičky (vařečkou těsto zatlačíte, formičkou kousky těsta vykrojíte a vyjmete). Těsto nemusíte proděravit skrz, stačí, když díry vedou do poloviny či dvou třetin korpusu. Děravý korpus nechte zchladnout a zatím si připravte pudinkový krém.

05.

Máslo nakrájejte na kostičky. Oddělte asi 200 ml mléka a rozmíchejte v něm oba pudinkové prášky a cukr, zbytek mléka přiveďte k varu. Do vařícího mléka vlijte připravené pudinky a míchejte do zhoustnutí, trvá to jenom chvilku. Hotový pudink odstavte a za stálého míchání ihned postupně přidejte kostičky másla. Když se všechny rozpustí, ještě horký krém nalijte na připravený korpus, snažte se vyplnit všechny díry. Povrch uhlaďte, nechte zchladnout a dejte ztuhnout do lednice alespoň na dvě hodiny.

06.

Na polevu rozpusťte ve vodní lázni ledové kaštany a rozmíchejte do hladké hmoty. Hotový chlazený dezert ozdobně pocákejte a podávejte. Samozřejmě můžete použít i svou oblíbenou čokoládovou polevu.

Můj tip: Nezapomeňte, kde jste do korpusu vyhloubili díry. Vychlazený dezert pak krájejte přes ně, na řezu vypadá opravdu lákavě.

Načítám