Hlavní obsah
3,2
(111)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Vypadá to jako katův šleh alias kaťák, ale není to kaťák. Co to je? Naše pikantní kuře po čínsku! Díky kabátku z vajíčka a škrobu je opravdu krásně šťavnaté a spolu se smaženou rýží, do které zužitkujete lecjakou zbylou zeleninu, vytvoří perfektní rychlou večeři na všední dny.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Marinování kuřete
  • 650 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky chilli
  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
Na dohotovení
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 1/2 lžičky chilli
  • 2 ks cibule
  • 1 ks paprik
  • 35 g kešu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
Rýže
  • 200 g rýže
  • 1 lžička soli
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 ks mrkve
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička kari koření
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • 2 ks vejce
Článek

Postup

01.

Připravte si ingredience. Zeleninu i oříšky můžete libovolně zaměnit či vynechat (k paprice se hodí i řapíkatý celer, čínské zelí, mrkev a bulvový celer a místo kešu jsou prima i arašídy, alergici samozřejmě vynechají). Otrlejší jedinci můžou dát místo protlaku asi dvojnásobné množství kvalitního kečupu.

Foto: Eva Malúšová

Kuře, cibule a zázvor je základ, ale další zeleninu už můžete přidávat podle chutiFoto: Eva Malúšová

02.

Maso pokrájejte na nudličky, smíchejte s najemno nasekaným zázvorem, sójovou omáčkou, vejcem, škrobem a chilli a nechte alespoň půl hodiny marinovat, maso pak krásně zkřehne.

Foto: Eva Malúšová

Díky kombinaci škrobu a vajíčka si maso vytvoří jemný kabátek a zůstane parádně šťavnatéFoto: Eva Malúšová

03.

Ve velké pánvi nebo woku pak rozehřejte asi 4 lžíce oleje a maso na něm zprudka za stálého míchání dozlatova orestujte. Vyndejte, podle potřeby přidejte ještě trochu oleje a ve stejné pánvi opékejte na nudličky pokrájenou cibuli a papriku. Během restování osolte a případně přidejte ještě trochu chilli.

Foto: Eva Malúšová

V pánvi nejprve orestujte maso a poté zeleninuFoto: Eva Malúšová

04.

Přidejte nahrubo nasekané oříšky a zalijte směsí sójové omáčky, protlaku, medu, prolisovaného česneku a 250 ml vody. Vmíchejte i maso a nechte prohřát.

Foto: Eva Malúšová

Vmíchejte pikantní zálivku a vše už jen společně prohřejteFoto: Eva Malúšová

05.

Kuře je skvělé i s obyčejnou rýží, ale jestli chcete mít trochu zajímavější přílohu, pusťte se do rýže smažené. Zeleninu opět upravte podle toho, co máte po ruce.

Foto: Eva Malúšová

Dejte jarní cibulku, mrkev a hrášek z mrazáku, ale do rýže můžete přidat téměř jakoukoli zeleninu včetně cibule a česnekuFoto: Eva Malúšová

06.

Na troše oleje doměkka orestujte nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku (kousek zelené části si nechte na ozdobu), během opékání osolte. Zeleninu shrňte stranou a do pánve vyklepněte vajíčka, která míchejte a obracejte, až se zatáhnou.

Foto: Eva Malúšová

V jedné pánvi připravte zeleninu i vajíčkaFoto: Eva Malúšová

07.

Přidejte kari (nebo koření pěti vůní), uvařenou rýži, hrášek a sójovku a podle chuti případně ještě dosolte nebo dochuťte sójovou omáčkou.

Foto: Eva Malúšová

Rýži ochuťte i trochou kari a sójovou omáčkou.Foto: Eva Malúšová

08.

Podávejte posypané jarní cibulkou nebo sezamovým semínkem.

Foto: Eva Malúšová

I „čína“ bez glutamanu může chutnat skvěle!Foto: Eva Malúšová

Co považujete za nejexotičtější jídlo, které si vaříte doma?

Načítám