Článek
Postup
01.
Připravte si ingredience. Zeleninu i oříšky můžete libovolně zaměnit či vynechat (k paprice se hodí i řapíkatý celer, čínské zelí, mrkev a bulvový celer a místo kešu jsou prima i arašídy, alergici samozřejmě vynechají). Otrlejší jedinci můžou dát místo protlaku asi dvojnásobné množství kvalitního kečupu.

Kuře, cibule a zázvor je základ, ale další zeleninu už můžete přidávat podle chutiFoto: Eva Malúšová
02.
Maso pokrájejte na nudličky, smíchejte s najemno nasekaným zázvorem, sójovou omáčkou, vejcem, škrobem a chilli a nechte alespoň půl hodiny marinovat, maso pak krásně zkřehne.

Díky kombinaci škrobu a vajíčka si maso vytvoří jemný kabátek a zůstane parádně šťavnatéFoto: Eva Malúšová
03.
Ve velké pánvi nebo woku pak rozehřejte asi 4 lžíce oleje a maso na něm zprudka za stálého míchání dozlatova orestujte. Vyndejte, podle potřeby přidejte ještě trochu oleje a ve stejné pánvi opékejte na nudličky pokrájenou cibuli a papriku. Během restování osolte a případně přidejte ještě trochu chilli.

V pánvi nejprve orestujte maso a poté zeleninuFoto: Eva Malúšová
04.
Přidejte nahrubo nasekané oříšky a zalijte směsí sójové omáčky, protlaku, medu, prolisovaného česneku a 250 ml vody. Vmíchejte i maso a nechte prohřát.

Vmíchejte pikantní zálivku a vše už jen společně prohřejteFoto: Eva Malúšová
05.
Kuře je skvělé i s obyčejnou rýží, ale jestli chcete mít trochu zajímavější přílohu, pusťte se do rýže smažené. Zeleninu opět upravte podle toho, co máte po ruce.

Dejte jarní cibulku, mrkev a hrášek z mrazáku, ale do rýže můžete přidat téměř jakoukoli zeleninu včetně cibule a česnekuFoto: Eva Malúšová
06.
Na troše oleje doměkka orestujte nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku (kousek zelené části si nechte na ozdobu), během opékání osolte. Zeleninu shrňte stranou a do pánve vyklepněte vajíčka, která míchejte a obracejte, až se zatáhnou.

V jedné pánvi připravte zeleninu i vajíčkaFoto: Eva Malúšová
07.
Přidejte kari (nebo koření pěti vůní), uvařenou rýži, hrášek a sójovku a podle chuti případně ještě dosolte nebo dochuťte sójovou omáčkou.

Rýži ochuťte i trochou kari a sójovou omáčkou.Foto: Eva Malúšová
08.
Podávejte posypané jarní cibulkou nebo sezamovým semínkem.

I „čína“ bez glutamanu může chutnat skvěle!Foto: Eva Malúšová
Co považujete za nejexotičtější jídlo, které si vaříte doma?