Článek
Postup
01.
Připravte si ingredience. Zeleninu i oříšky můžete libovolně zaměnit či vynechat (k paprice se hodí i řapíkatý celer, čínské zelí, mrkev a bulvový celer a místo kešu jsou prima i arašídy, alergici samozřejmě vynechají). Otrlejší jedinci můžou dát místo protlaku asi dvojnásobné množství kvalitního kečupu.
02.
Maso pokrájejte na nudličky, smíchejte s najemno nasekaným zázvorem, sójovou omáčkou, vejcem, škrobem a chilli a nechte alespoň půl hodiny marinovat, maso pak krásně zkřehne.
03.
Ve velké pánvi nebo woku pak rozehřejte asi 4 lžíce oleje a maso na něm zprudka za stálého míchání dozlatova orestujte. Vyndejte, podle potřeby přidejte ještě trochu oleje a ve stejné pánvi opékejte na nudličky pokrájenou cibuli a papriku. Během restování osolte a případně přidejte ještě trochu chilli.
04.
Přidejte nahrubo nasekané oříšky a zalijte směsí sójové omáčky, protlaku, medu, prolisovaného česneku a 250 ml vody. Vmíchejte i maso a nechte prohřát.
05.
Kuře je skvělé i s obyčejnou rýží, ale jestli chcete mít trochu zajímavější přílohu, pusťte se do rýže smažené. Zeleninu opět upravte podle toho, co máte po ruce.
06.
Na troše oleje doměkka orestujte nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku (kousek zelené části si nechte na ozdobu), během opékání osolte. Zeleninu shrňte stranou a do pánve vyklepněte vajíčka, která míchejte a obracejte, až se zatáhnou.
07.
Přidejte kari (nebo koření pěti vůní), uvařenou rýži, hrášek a sójovku a podle chuti případně ještě dosolte nebo dochuťte sójovou omáčkou.
08.
Podávejte posypané jarní cibulkou nebo sezamovým semínkem.
Co považujete za nejexotičtější jídlo, které si vaříte doma?