Hlavní obsah
3,1
(74)

Pojmenování po prestižním ocenění francouzských kuchařů Cordon bleu (tedy modrá stuha) je příznačné – z jednoduchých surovin vytvoříte dokonalý a elegantní pokrm. Tradičně se používá telecí řízek, ale s klidným svědomím ho vyměňte za dostupnější kuřecí – maso bude díky sýru, šunce a trojobalu krásně šťavnaté i tak.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 1 ks kuřecích prsou
  • 2 plátky ementálu
  • 2 plátky šunky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 dl řepkového oleje
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Kuřecí prso vložte jako ve videu na začátku článku mezi ohnutý plát potravinářské fólie a z obou stran ho naklepejte do tenka. Díky fólii se nebude maso trhat a lepit na paličku.

02.

Plátek rozbalte, osolte a opepřete. Můžete posypat ještě trochou sušeného česneku, moc dobrá je i tenká vrstva dijonské hořčice. Obložte plátky ementálu a kvalitní šunky a srolujte do pevné ruličky tak, aby vám sýr nevyčuhoval.

03.

Zabalte do použité fólie jako bonbon, konce stočte a celý kousek dejte asi na 10 minut do mrazáku, než si připravíte zbytek - bude se vám pak lépe obalovat.

04.

Vychlazené maso obalte v hladké mouce, rozšlehaném osoleném vajíčku a strouhance. Poslední dva kroky můžete zopakovat, ale není to nutné.

05.

V co nejmenší pánvi (takové, aby se vám tam akorát vešlo tolik kusů masa, kolik chystáte) rozehřejte silnější vrstvu oleje a lžíci másla a kuře v ní opravdu velmi pozvolna ze všech stran opékejte. Tím docílíte dobrého propečení a nebude třeba ho dopékat v troubě.

06.

Podávejte pokrájené na kolečka (rozpis je na jednu porci, ale hravě vystačí i pro dva jedlíky) s bramborovou kaší, dušenou zeleninou nebo jinou oblíbenou přílohou.

Jaké máte nejraději? Telecí, krůtí bez smažení, nebo snad holandské řízky se sýrem?

Načítám