Hlavní obsah
3,0
(227)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Milujete vůni a chuť perníkového koření? Připravte si perník na plech, ale tentokrát jinak. V kombinaci s jemným krémem s chutí citronu vás příjemně překvapí.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 cm průměr formy
Na těsto
  • 2 ks vejce
  • 250 g cukru krupice
  • 3 lžíce kakaa
  • 150 ml oleje
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 300 ml mléka
Na krém
  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 200 g másla
  • 1 ks citronu
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • 200 g cukru moučka
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte základ krému. Do rendlíku nalejte mléko, přidejte mouku a rozmíchejte metličkou. Za stálého míchání uvařte hladkou kaši. Nechte ji vychladnout (budete ji potřebovat až v kroku 4). 

02.

Ve větší míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, perníkovým kořením, kakaem a sodou. Přilejte olej, mléko a ušlehejte hladké těsto. 

03.

Těsto nalejte na pečicím papírem vyložený větší kulatý plech s vyšším okrajem. Perník pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

04.

Teď přijde na řadu příprava krému. Z citronu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Do mísy dejte máslo, moučkový a vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z citronu a ušlehejte do pěny. Tu spojte s vychladlým základem krému (z kroku 1) a spolu se šťávou z citronu vše ušlehejte na hladký krém.

05.

Hotový krém naneste na vychladlý perník a uhlaďte. Krém můžete poprášit skořicí nebo kakaem. Nechte aspoň hodinku v chladu a pak nakrájejte. 

Energetická hodnota celkem - 25 cm průměr formy
Energie28 889,64 kJ
Bílkoviny94,84 g
Tuky344,23 g
Sacharidy848,21 g
Sůl1,23 g
SAFA114,35 g
Vláknina23,32 g
Cukry518,35 g
Související témata:

Načítám