Článek
Postup
01.
Olej nebo rozpuštěné máslo prošlehejte s cukrem (použili jsme hrnek 250 ml), vejci, solí, vanilkou a tvarohem (stejně tak se hodí i smetana či bílý jogurt). Vmíchejte hladkou či polohrubou mouku a kypřicí prášek, aby vzniklo tužší hladké těsto.
02.
Z másla, cukru, mouky (je na vaší chuti a stavu spíže, jestli dáte hladkou, polohrubou či hrubou) a skořice vypracujte rukama drobenku. Připravte si ovoce. Hodí se rybíz, borůvky, maliny, jahody, meruňky, nektarinky i další.
03.
Remosku vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem (na internetu a v domácích potřebách seženete i speciální kulatý papír s uchy do remosky), aby se vám koláč dobře vyndaval. Rozetřete na něj polovinu těsta a poklaďte ovocem.
04.
Posypejte polovinou drobenky a pečte 40 až 50 minut dozlatova. Alespoň prvních 30 minut remosku neotvírejte, aby z ní neunikalo teplo a pára. Stejně postupujte s druhým koláčem.
Tip
Koláč samozřejmě upečete i bez remosky. A to ve 2 koláčových formách nebo klidně rovnou na plechu, při 180 °C.
Za zapůjčení pečicího hrnce k focení děkujeme společnosti Remoska.
Už vaše babička určitě měla svůj oblíbený recept na koláč z remosky! Prozradíte nám ten svůj?