Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Receptů na tuto švýcarskou specialitu, vlastně druh bramboráku, je nespočet. Ani Švýcaři se nedokáží shodnout, který je ten pravý a původní. Rösti se dělají z vařených, ale i ze syrových brambor, s vejcem, ale i bez... Každý kanton pak má svou další typickou ingredienci, kterou rösti doplní. Dnes vám představíme základní postup.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 700 g brambor
  • 1 ks vejce
    3
  • 30 g tuku
  • 1 lžička soli
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Brambory, ideálně moučné, typ C, předvařte den předem. Ne úplně do měkka, musí zůstat trochu syrové. 

02.

Druhý den je oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Jemně do nich zamíchejte jedno vejce a trochu soli.

03.

Na menší pánvi rozpusťte tuk na pečení (ghí, máslo či sádlo). Část směsi nandejte do pánve v asi centimetrové vrstvě. Jakmile se brambory začnou smažit, ztlumte hořák sporáku a pánev přikryjte poklicí. Smažte zvolna asi 7 minut.

04.

Pak placku otočte. Nejlíp to jde pomocí talíře, který dáte na pánev místo pokličky a placku na něj překlopíte. Opečte z obou stran pěkně do zlatova. 

05.

Do rösti se nejčastěji přidává gruyerský sýr, šunka, slanina či bylinky, ale možnosti jsou neomezené, záleží jen na vašich chutích a fantazii.

Foto: Svatava Vašková

Rösti skvěle poslouží jako příloha k masu, ale pochutnáte si na nich i jen tak samostatněFoto: Svatava Vašková

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 246,33 kJ
Bílkoviny7,7 g
Tuky12,18 g
Sacharidy37,6 g
Sůl2,08 g
SAFA7,15 g
Vláknina3,74 g
Cukry2,4 g
Související témata:

Načítám