Článek
01.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do pekáčku o rozměrech asi 20 x 25 cm dejte lžíci tuku (my použili husí sádlo, lze ale také zvolit rostlinný tuk) a vložte rozehřát do trouby.
02.
Menší cibuli (nebo půlku velké) nakrájejte opravdu nadrobno. Oloupejte asi půl kila brambor, omyjte je a nastrouhejte na hrubším struhadle. Osolte a opepřete. Do mísy přidejte nakrájenou cibuli, dvě vejce a směs promíchejte.
03.
Opatrně vytáhněte rozpálený pekáček s tukem z trouby a lžící do něj navršte bramborovou směs. Nemusíte ji nijak pěchovat, uložte ji volně po celé ploše, střapaté kousky brambor, které z ní budou vyčuhovat, budou ve finále to nejlepší. Povrch pokapejte druhou lžící sádla, vložte do trouby a pečte asi hodinu, až se na povrchu utvoří křupavá červená kůrčička.
04.
Podávejte jako přílohu k pečené drůbeži, nebo se salátem jako samostatné jídlo.
Baví vás stát u plotny a smažit klasické bramboráky na pánvi, nebo s nadšením vyzkoušíte náš recept na kugl?