Článek
Postup
01.
V receptu je použitý hrnek o objemu 320 ml. Do mísy kuchyňského robotu dejte polohrubou mouku, krupicový cukr a nakrájené studené máslo. Hnětacím hákem (případně rukama) vytvořte drobenku (pokud použijete robot, včas ho vypněte, aby se nezačalo tvořit kompaktní těsto). Asi jednu pětinu drobenky odeberte stranou na posypku.
02.
Do zbytku sypké směsi přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Pak vejce a mléko. Znovu pusťte robot a zpracujte tekuté těsto.
03.
Borůvky omyjte. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
04.
Těsto nalijte do formy, rozprostřete na něj borůvky a ty posypte drobenkou. Koláč dejte péct asi na 20 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je hotový – když ji po zapíchnutí do koláče vyndáte suchou, je upečeno.
Koláč se šťavnatým ovocem k prázdninám prostě patří. A my pro vás máme další tipy, zkuste strouhaný rybízový koláč na plech s tvarohem a kakaem, lehký tvarožník s letním ovocem a mandlovou drobenkou nebo třeba rybízový koláč s tvarohem.