Hlavní obsah
2,9
(202)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento recept je výborný i s meruňkami. Výborné máslové těsto a šťavnaté ovoce, to je vždycky skvělá kombinace.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 25 cm
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 0,3 hrnku cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 80 g másla
  • 1/2 hrnku borůvek
  • 0,3 hrnku mléka
  • 1 špetka soli
  • 3 g másla
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

V receptu je použitý hrnek o objemu 320 ml. Do mísy kuchyňského robotu dejte polohrubou mouku, krupicový cukr a nakrájené studené máslo. Hnětacím hákem (případně rukama) vytvořte drobenku (pokud použijete robot, včas ho vypněte, aby se nezačalo tvořit kompaktní těsto). Asi jednu pětinu drobenky odeberte stranou na posypku. 

02.

Do zbytku sypké směsi přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Pak vejce a mléko. Znovu pusťte robot a zpracujte tekuté těsto.

03.

Borůvky omyjte. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 170 stupňů.

Foto: Svatava Vašková

Bude snězený dřív, než řeknete „borůvkový koláč“Foto: Svatava Vašková

04.

Těsto nalijte do formy, rozprostřete na něj borůvky a ty posypte drobenkou. Koláč dejte péct asi na 20 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je hotový – když ji po zapíchnutí do koláče vyndáte suchou, je upečeno.

Koláč se šťavnatým ovocem k prázdninám prostě patří. A my pro vás máme další tipy, zkuste strouhaný rybízový koláč na plech s tvarohem a kakaem, lehký tvarožník s letním ovocem a mandlovou drobenkou nebo třeba rybízový koláč s tvarohem.

Energetická hodnota celkem - 1 forma o průměru 25 cm
Energie6 777,19 kJ
Bílkoviny28,86 g
Tuky76,28 g
Sacharidy201,34 g
Sůl1,27 g
SAFA36,72 g
Vláknina8,52 g
Cukry76,11 g

Načítám