Článek
Postup
01.
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a nechte ho v sáčku nebo fólii odpočinout v lednici, než si připravíte náplň a drobenku. Na zadělání těsta klidně použijte mixér, a kdyby se příliš drobilo, přilijte jednu až tři lžíce studené vody.
02.
Tvaroh ochuťte cukrem, vanilkou, nastrouhanou citronovou kůrou (použijte jen její žlutou část, bílá je hořká), podle chuti i trochou šťávy. Borůvky omyjte. Z másla, mouky a cukru připravte žmolenku.
03.
Těsto rukama natlačte na dno a boky koláčové formy, potřete tvarohovou náplní a pečte 15 minut při 180 °C. Poté posypejte borůvkami a drobenkou a pečte dalších 20 až 30 minut, až je střed tvarohu zpevněný a okraje lehce zlatavé a odchlipují se od formy.
04.
Nechte nejlépe do druhého dne vychladnout a odležet a podávejte.
Tip: Místo do tvarohu dejte citronovou kůru do těsta – krásně ho ovoní a dodá mu chuť i barvu.
Počasí se letos zbláznilo a vše je skoro o měsíc posunuté. Rostou u vás ještě borůvky? Na koláč ale můžete použít i zavařené nebo mrazené!