Článek
Postup
01.
Vypeckované rozpůlené švestky přiveďte spolu s rumem, cukrem a skořicí k varu a asi dvacet minut bez pokličky za občasného míchání povařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
02.
Nyní se pusťte do korpusu. Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu, aby se nesrazila. Dvě dortové formy o průměru 16 cm (nebo jednu velkou) lehce vymažte máslem a dno i boky vyložte pečicím papírem.
03.
Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte do sněhu. Když je sníh téměř hotový, přidejte cukr a došlehejte dotuha. Žloutky prošlehejte se solí, kakaem a skořicí, vsypte mletý mák a opatrně po částech zapracujte i sníh. Těsto vlijte do připravených forem a pečte asi 25 minut při 180 °C. Nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte, stáhněte papír, každý korpus jednou prokrojte a dejte úplně vychladnout.
04.
Zatímco se peče těsto, připravte si krém: smetanu ušlehejte dotuha, tvaroh ochuťte cukrem a citronovou kůrou (strouhejte ale jen její žlutou část), opatrně vmíchejte šlehačku a trochu celého máku a pro jistotu přidejte i 1–2 sáčky ztužovače šlehačky. Než švestky a korpus vychladnou, uložte krém do chladničky.
05.
Každý korpus potřete třemi až čtyřmi lžícemi krému, na tři rozdělte švestky (trochu si jich můžete nechat na ozdobu) a vše poskládejte na sebe. Boky potřete zbylým krémem a těsně před podáváním navrch naaranžujte zbylé švestky.
Tip: Dort bude vypadat moc hezky i „nahý“: stačí použít o jeden tvaroh méně a krém pak nanášet jen na korpusy. Ušetříte si tak práci s potíráním boků a vytvoříte moderní rustikální dojem...
Máte ve svém okolí nějakého celiaka, který by podobný dort ocenil?