Článek
Postup
01.
Příprava langošů je velmi jednoduchá. Do mísy nasypte mouku, udělejte do ní důlek a do toho vložte rozdrobenou kostku (nebo 1 kávovou lžičku) cukru, rozdělte kostku kvasnic a zalijte trochou teplého mléka. Takto nechte asi 5–7 minut vzejít kvásek.
02.
Pak přidejte do téže mísy, ale ne přímo do kvásku – nesmí dojít k přímému kontaktu soli s kváskem – sůl, vajíčko, rozpuštěné máslo a zakysanou smetanu. Tentokrát klidně vařečkou zadělejte těsto – vzhledem k tomu, že je poměrně řídké, nemusíte používat elektrický hnětač, ruka vám neupadne ani při ručním zadělávání. Míchejte tak dlouho, dokud nebude těsto hladké a nebude celé držet pohromadě. Pak ho uložte pod čistou utěrku na teplé místo a nechte asi 40–50 minut kynout.

Foto: Jakub Jurdič
03.
Nakynuté těsto ještě jednou vařečkou promíchejte, na stěnách mísy by neměl zůstat ani drobeček. Pak ho přesuňte na pomoučenou pracovní plochu, rukama ještě jednou propracujte a nechte chvíli kynout. Těsto pak rozdělte na 10–12 stejně velkých kousků, z těch udělejte bochánky a ty nechte ještě trochu nakynout.
04.
V pánvi nebo ve fritéze rozehřejte olej na nižší teplotu. Z nakynutých bochánků tvarujte langoše – někdo je stejně jako babička vytahuje položené na hřbetu ruky, moje mamka je dělá tak, že je opatrně vytahuje kolem dokola ve vzduchu, a placky se zvětšují svou vahou.
05.
Připravené langoše smažte jeden po druhém z obou stran dozlatova. Než je vyndáte, nechte je vždy důkladně okapat!
06.
Česnek prolisujte do misky s trochou vody, aby se jím usmažené langoše daly snadno potírat, strávníkům připravte ještě nastrouhaný sýr, kečup (nebo cokoli, s čím máte langoše rádi), a můžete podávat. Horké a křupavé jsou nejlepší!