Článek
Postup
01.
Kuřecí řízky očistěte a podle potřeby je v místě, kde jsou hodně silné, podélně prokrojte, aby vznikly řízky dva – příliš silné plátky masa by se dostatečně nepropekly. Maso osušte a z obou stran je zlehka osolte a opepřete.
02.
V hlubokém talíři (nebo mělké míse) rozšlehejte vajíčka, přidejte nastrouhaný uzený sýr a polohrubou mouku a vše promíchejte. Ve velké pánvi rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje. Když je horký (to poznáte podle toho, že po vhození špetky mouky ta hned vzpění) stáhněte plamen na střední úroveň.

Foto: Jakub Jurdič
03.
Řízky z obou stran obalte v těstíčku a vložte je rovnou do horkého oleje. Maso smažte postupně z obou stran na mírném plameni – pokud byste ho smažili v oleji horkém, těstíčko by se rychle spálilo a maso by zůstalo syrové. Smažení z každé strany trvá asi 4 minuty.
04.
Jako příloha se báječně hodí bramborová kaše – oškrábané a pokrájené brambory uvařte v osolené vodě do měkka. Slijte je, přidejte kousek másla a teplé mléko a ručním šlehačem vyšlehejte nadýchané pyré. Nakonec do ní vmíchejte nasekanou pažitku a můžete podávat!

Foto: Jakub Jurdič