Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Řízky. Kdo by je nemiloval! Zkuste si je dnes udělat podle babiččina receptu v sýrovém těstíčku a pochutnejte si na nich, jako už dlouho ne. Trojobalu odzvonilo!

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Řízky
  • 4 ks kuřecích prsou
  • 100 g uzeného sýra
    7
  • 3 ks vejce
    3
  • 3 lžíce polohrubé mouky
    1
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • olej
Na bramborovou kaši
  • 600 g brambor
  • 50 g másla
    7
  • 1,5 dl mléka
    7
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Kuřecí řízky očistěte a podle potřeby je v místě, kde jsou hodně silné, podélně prokrojte, aby vznikly řízky dva – příliš silné plátky masa by se dostatečně nepropekly. Maso osušte a z obou stran je zlehka osolte a opepřete.

02.

V hlubokém talíři (nebo mělké míse) rozšlehejte vajíčka, přidejte nastrouhaný uzený sýr a polohrubou mouku a vše promíchejte. Ve velké pánvi rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje. Když je horký (to poznáte podle toho, že po vhození špetky mouky ta hned vzpění) stáhněte plamen na střední úroveň.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Řízky z obou stran obalte v těstíčku a vložte je rovnou do horkého oleje. Maso smažte postupně z obou stran na mírném plameni – pokud byste ho smažili v oleji horkém, těstíčko by se rychle spálilo a maso by zůstalo syrové. Smažení z každé strany trvá asi 4 minuty.

04.

Jako příloha se báječně hodí bramborová kaše – oškrábané a pokrájené brambory uvařte v osolené vodě do měkka. Slijte je, přidejte kousek másla a teplé mléko a ručním šlehačem vyšlehejte nadýchané pyré. Nakonec do ní vmíchejte nasekanou pažitku a můžete podávat!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Související témata:

Načítám