Hlavní obsah
3,6
(60)
Foto: Mona Martinů

A dílo se zdařilo!Foto: Mona Martinů

A máme tady Velikonoce a s nimi přichází nejvyšší čas k upečení velikonočního beránka. Klasický, kynutý beránek je vynikající!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 beránka
Těsto
  • 100 g másla
  • 6 ks žloutků
  • 100 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 70 ml mléka
  • 1 hrst rozinek
Kvásek
  • 30 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 50 ml mléka
Na formu
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce strouhanky
    Článek

    Postup 

    01.

    Ještě než se pustíte do tření másla, připravte si kvásek. Do misky nalijte trochu vlažného (ne horkého, jinak by se kvasnice spálily!) mléka, rozpusťte v něm lžičku cukru a rozdrobte do něj kvasnice a nechte vzejít kvásek.

    Foto: Mona Martinů

    Foto: Mona Martinů

    02.

    Utřete máslo se žloutky a cukrem, přidejte asi 70 ml vlažného mléka (pozor na množství dle mouky), mouku, kvásek, nastrouhanou citronovou kůru a rozinky. Mléko musí být vlažné, aby kvasnice kynuly i v těstě! Nechte kynout alespoň hodinu.

    03.

    Dvojdílnou formu na beránka vytřete olejem a důkladně vysypejte strouhankou. Poté vetřete vykynuté těsto do obou částí a nechte ještě asi 20 minut kynout v mírně vyhřáté troubě.

    04.

    Následně horkovzdušnou troubu vyhřejte na 180 stupňů a dejte péct beránka na 45 minut.

    Foto: Mona Martinů

    Foto: Mona Martinů

    Tip: Pokud nevíte, jak beránkovi vytvořit oči, protože rozinky jste neměli po ruce, zapíchněte mu místo nich dva hezké hřebíčky.

    Bílková poleva: Pokud byste chtěli beránka zdobit bílkovou polevou, připravíte ji následovně: Na celého beránka by měla stačit poleva z jednoho vaječného bílku. Ten dejte do většího hrníčku, přidejte lžičku solamylu a lžičku citronové šťávy a zasypte moučkovým cukrem, podle velikosti bílku ho budete potřebovat kolem 200 gramů. Vidličkou nebo malou metličkou v hrníčku utřete hladkou polevu, která se bude pomalu táhnout. Cukr přisypávejte postupně, aby poleva nebyla příliš hustá. Pokud jí budete chtít beránka celého potřít, nechte ji řidší, pokud jen malovat, měla by být naopak o hodně hustější.

    Tip: Díky solamylu bude poleva držet lépe pohromadě a nebude se po zaschnutí tolik drolit, citronová šťáva zase zvýrazní bílou barvu. Podle fantazie můžete polevu dobarvit potravinářskými barvivy a na spodní část beránka domalovat třeba trávu a květinky!

    Další dokonalé tipy třeba na dekorace a vynikající recepty najdete v našem velikonočním speciálu.

    Načítám