Článek
Postup
01.
Hladkou mouku prosejte přes síto do mísy, aby byla nadýchanější, a uprostřed udělejte hluboký důlek. Do toho nalijte část vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek.
02.
Cukr, máslo a žloutky vyšlehejte do hladké vysoké pěny, tu pak spolu s rumem a zbytkem mléka přidejte k mouce s kváskem a vypracujte pevné a pružné těsto. Podle savosti mouky možná budete potřebovat trochu mléka navíc, těsto by ale mělo být krásně hladké a na povrchu nelepivé – tak poznáte tu správnou konzistenci. Mísu překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 2 hodiny kynout.
03.
Hotové těsto ještě jednou propracujte a rozválejte na placku silnou asi 1,5 cm. Kruhovou formičkou vykrájejte kolečka, která smažte z obou stran v rozpáleném oleji dorůžova. Do toho nezapomeňte dát kousek syrové mrkve, která pomáhá zpomalit jeho přepalování.
04.
Hotové koblihy nechte chvíli zchladnout a plňte je pomocí nástavce na plnění koblih cukrářskou zdobičkou. V případě, že ji nemáte, naplňte koblihy ještě před smažením.