Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Na lívance je receptů bezpočet, zavzpomínejte s námi na ty klasické kynuté od našich babiček. Pěkně obalené ve skořicovém cukru jsou nejlepší!

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 10 g droždí
  • 25 g cukru krupice
  • 500 ml mléka
    7
  • 100 g hrubé mouky
    1
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka muškátového květu
  • 200 g hladké mouky
    1
  • 25 g másla
    7
  • 2 lžíce oleje
K dokončení
  • 2 sáčky skořicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Na některých pokrmech se nevyplatí šetřit a je dobré je udělat podle původních, roky ověřených receptur. A přesně takové jsou tyto lívance podle klasického receptu našich babiček.

Postup

01.

Droždí rozmícháme se lžičkou cukru, polovinou vlažného mléka a hrubou moukou. Kvásek necháme vzejít.

02.

Zbylé vlažné mléko smícháme s vejcem, zbylým cukrem, citronovou kůrou, solí a muškátovým květem. Pak přidáme prosátou hladkou mouku, vzešlý kvásek a rozehřáté máslo. Těsto zlehka promícháme a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut.

03.

Z těsta smažíme na pánvi na rozehřátém oleji lívance silné asi 1 cm. Dáváme je na mísu a uchováváme teplé. Skořicový cukr smícháme s vanilkovým a teplé lívance po obou stranách obalíme.

Už jste někdy zkoušeli lívance naslano? Vyzkoušejte ty ricottové se špenátem.

Načítám