Článek
Základní princip metabolismu je velmi jednoduchý – jedná se o přeměnu přijatých živin na energii. Na jeho rychlosti závisí nejen spalování tuků, ale také to, zda se cítíte nabití energií, nebo naopak. Zda metabolismus pracuje rychle, či pomalu, závisí na mnoha faktorech. Roli nehrají jen geny, ale také denní fyzická aktivita anebo složení jídelníčku. A následující pětice potravin mu vůbec nesvědčí:
Bílé pečivo: spalování v útlumu
Výrobky z bílé mouky nemají v redukčním jídelníčku co dělat. Neobsahují totiž žádné pořádné živiny ani vlákninu, zato jsou velkorysým zdrojem škrobu a lepku.
Na téma metabolismus a pečivo byla provedena studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Vysvětlila, že s prázdnými kaloriemi z bílého pečiva nemá metabolismus žádnou extra práci v porovnání s celozrnným, kdy musí zpracovat celá zrna. To zjednodušeně znamená, že nepotřebuje dosahovat svého maximálního výkonu – pracuje tedy v mírném útlumu a zpomaluje se.
Místo konvenčních rohlíků, housek, toastů, hamburgerových bulek a dalšího pečiva z bílé mouky kupujte raději celozrnné druhy. Dobrou volbou jsou také semínkové chleby nebo celozrnný kváskový chléb.
Alkohol: zrádný kamarád
O alkoholu jste možná slyšeli, že to jsou pouze prázdné kalorie. Nedodá organismu žádné cenné živiny, ale jen energii. Ve chvíli, kdy si dáte drink, začne tělo pracovat na jeho spalování – zpracovává ho dříve než cokoli jiného.
Kalorie z alkoholu se tak nedovedou uložit jako tuk. Jenže když je metabolismus zaměstnaný jeho spalováním, už se nedostává na energii, již jste přijali v běžné stravě. A ta už se jako tuk uložit dovede.
Když hubnete, vyhýbejte se destilátům a likérům, které obsahují velké množství alkoholu. Přehánět byste to ale neměli ani s lehkým alkoholem. Sklenička suchého bílého nebo červeného vína denně by měla být při dietě limit.
Lepivé druhy rýže: příliš vysoký GI
Jasmínová rýže je potravina s téměř nejvyšším glykemickým indexem (GI). Jedná se tedy o nejhorší volbu pro ty, kteří potřebují, aby jejich metabolismus pracoval naplno. Velice rychle totiž zvedne hladinu cukru v krvi a výsledkem pak může být zvýšené ukládání tuků a značné zpomalení metabolismu.
Dobrou volbou při hubnutí nejsou ani další lepivé druhy rýže, jako je kulatozrnná arborio či carnaroli. Vybírejte proto raději sypké nelepivé druhy – například basmati. Špatnou volbou není ani hnědá rýže.
Sladké snídaňové cereálie: signál k ukládání
Zapékané müsli, granola, kukuřičné lupínky či dětské cereálie v barevných krabicích opravdu nejsou ideální snídaně při dietě. Obsahují často řadu umělých sladidel a aditiv a především představují velký zdroj jednoduchých cukrů.
Vzhledem k tomu, že většina lidí má nejvyšší hladinu inzulinu v ranních hodinách, dávka cukru navíc metabolismu škodí. Tělo vždy, když jíte něco sladkého, vylučuje inzulin ve zvýšeném množství. Ten pak tělo povzbuzuje, aby vytvářelo nové tkáně včetně tukových. Metabolismus tedy dostává signál nespalovat, ale ukládat.
Vytvořte si proto radši vlastní sypané müsli z ovesných vloček, semínek, ořechů, sušeného ovoce a klidně i kousků tmavé čokolády. Taková směs vám dodá nejen komplexní sacharidy, ale i zdravé tuky a bílkoviny, což je ideální složení.
Sladkosti: otupují metabolismus
Ač vás tahle kategorie nejspíš nepřekvapí, musíme ji uvést. Bonbony, sladké tyčinky, zákusky a další výrobky z cukru mají mimořádně vysoký glykemický index, což, jak jsme již uvedli výše, vede ke zvýšenému ukládání tuků a chabé práci metabolismu.
Víte, co dělat, abyste spalování zrychlili? Dozvíte se to v článku o líném metabolismu!