Hlavní obsah
Okurka salátová
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 60 kJ |
Bílkoviny | 0,8 g |
Tuky | 0,1 g |
Sacharidy | 3 g |
Sůl | 0,01 g |
SAFA | 0,02 g |
Vláknina | 0,8 g |
Cukry | 1 g |
Zelenina je z převážné většiny tvořena vodou, je dobrým zdrojem vlákniny, díky čemuž se řadí k potravinám s velkým objemem a nízkou energetickou hodnotou, což je zejména při redukční dietě velmi výhodné. Obsah základních živin je až na výjimky téměř bezvýznamný. Zelenina je však cenná kvůli obsahu vitaminů a vlákniny. Některé druhy zeleniny jsou také větším zdrojem minerálních látek, jejich vstřebatelnost je však mnohem nižší než z živočišných potravin. Významný je také obsah antioxidantů a dalších pozitivně působících látek. Zelenina je nezbytnou součástí každodenního jídelníčku, doporučuje se konzumace cca 400 g zeleniny denně. Okurka je poměrně chudá na vitaminy a minerální látky, je však vhodné ji zařazovat do jídelníčku.
Postranní panel
Reklama
Reklama