Hlavní obsah

Kapusta růžičková

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie200 kJ
Bílkoviny4,5 g
Tuky0,5 g
Sacharidy6 g
Sůl0,02 g
SAFA0,1 g
Vláknina4 g
Cukry2 g

Zelenina je z převážné většiny tvořena vodou, je dobrým zdrojem vlákniny, díky čemuž se řadí k potravinám s velkým objemem a nízkou energetickou hodnotou, což je zejména při redukční dietě velmi výhodné. Obsah základních živin je až na výjimky téměř bezvýznamný. Zelenina je však cenná kvůli obsahu vitaminů a vlákniny. Některé druhy zeleniny jsou také větším zdrojem minerálních látek, jejich vstřebatelnost je však mnohem nižší než z živočišných potravin. Významný je také obsah antioxidantů a dalších pozitivně působících látek. Zelenina je nezbytnou součástí každodenního jídelníčku, doporučuje se konzumace cca 400 g zeleniny denně. Růžičková kapusta je zdrojem provitaminu A, vitaminu K, C, kyseliny listové a některých dalších vitaminů a minerálních látek, zejména manganu a draslíku. Kapusta je významná také kvůli obsahu glukosinolátů, které po tepelném zpracování působí preventivně proti rakovině. Kapustu je vhodné zařazovat do jídelníčku, není však vhodné konzumovat nepřiměřeně velká množství kvůli negativnímu vlivu nadbytečného příjmu glukosinolátů.