Hlavní obsah

Cibule

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie170 kJ
Bílkoviny1,4 g
Tuky0,3 g
Sacharidy8 g
Sůl0,02 g
SAFA0,06 g
Vláknina2 g
Cukry4 g

Zelenina je z převážné většiny tvořena vodou, je dobrým zdrojem vlákniny, díky čemuž se řadí k potravinám s velkým objemem a nízkou energetickou hodnotou, což je zejména při redukční dietě velmi výhodné. Obsah základních živin je až na výjimky téměř bezvýznamný. Zelenina je však cenná kvůli obsahu vitaminů a vlákniny. Některé druhy zeleniny jsou také větším zdrojem minerálních látek, jejich vstřebatelnost je však mnohem nižší než z živočišných potravin. Významný je také obsah antioxidantů a dalších pozitivně působících látek. Zelenina je nezbytnou součástí každodenního jídelníčku, doporučuje se konzumace cca 400 g zeleniny denně. Cibule je zdrojem provitaminu A, vitaminu C a některých dalších vitaminů a minerálních látek, obsahuje také látky s antibakteriálními účinky. Cibuli je vhodné zařazovat do jídelníčku.