Hlavní obsah

Chřest

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie90 kJ
Bílkoviny1,5 g
Tuky0,1 g
Sacharidy4 g
Sůl0,03 g
SAFA0,02 g
Vláknina2 g
Cukry2 g

Zelenina je z převážné většiny tvořena vodou, je dobrým zdrojem vlákniny, díky čemuž se řadí k potravinám s velkým objemem a nízkou energetickou hodnotou, což je zejména při redukční dietě velmi výhodné. Obsah základních živin je až na výjimky téměř bezvýznamný. Zelenina je však cenná kvůli obsahu vitaminů a vlákniny. Některé druhy zeleniny jsou také větším zdrojem minerálních látek, jejich vstřebatelnost je však mnohem nižší než z živočišných potravin. Významný je také obsah antioxidantů a dalších pozitivně působících látek. Zelenina je nezbytnou součástí každodenního jídelníčku, doporučuje se konzumace cca 400 g zeleniny denně. Chřest je zdrojem vitaminu K, provitaminu A, kyseliny listové a některých dalších vitaminů a minerálních látek, zejména železa a mědi. Chřest je vhodné zařazovat do jídelníčku.