Hlavní obsah

Artyčoky

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie260 kJ
Bílkoviny3,2 g
Tuky0,6 g
Sacharidy9 g
Sůl0,01 g
SAFA0,12 g
Vláknina11,2 g
Cukry3,6 g

Zelenina je z převážné většiny tvořena vodou, je dobrým zdrojem vlákniny, díky čemuž se řadí k potravinám s velkým objemem a nízkou energetickou hodnotou, což je zejména při redukční dietě velmi výhodné. Obsah základních živin je až na výjimky téměř bezvýznamný. Zelenina je však cenná kvůli obsahu vitaminů a vlákniny. Některé druhy zeleniny jsou také větším zdrojem minerálních látek, jejich vstřebatelnost je však mnohem nižší než z živočišných potravin. Významný je také obsah antioxidantů a dalších pozitivně působících látek. Zelenina je nezbytnou součástí každodenního jídelníčku, doporučuje se konzumace cca 400 g zeleniny denně. Artyčoky jsou zdrojem vitaminu C, K, kyseliny listové a některých dalších vitaminů a minerálních látek, zejména hořčíku a manganu. Artyčoky je vhodné zařazovat do jídelníčku.