Hlavní obsah
Žloutek (syrový)
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 1 220 kJ |
Bílkoviny | 15 g |
Tuky | 25 g |
Sacharidy | 2 g |
Sůl | 0,14 g |
SAFA | 6,7 g |
Vláknina | 0 g |
Cukry | 0,3 g |
Žloutek obsahuje téměř veškerý tuk obsažený ve vejci, jedná se však o tuk s příznivým složením mastných kyselin. Dále je žloutek bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů (A, D, E, B, karotenů) a minerálních látek (železo, zinek). Žloutek obsahuje sice vysoké množství cholesterolu, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení. Díky vysokému obsahu tuku je žloutek i bohatým zdrojem energie, konzumujte ho proto v příměřeném množství.
Náhrada potraviny
Při redukční dietě je vhodné upravit klasické recepty tak, že na jeden žloutek použijete více bílků, sníží se tak obsah tuku a energetická hodnota pokrmu.
Náročnost Nízká
Načítám
Postranní panel
Reklama
Reklama