Hlavní obsah

Žloutek (sušený)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie2 680 kJ
Bílkoviny33 g
Tuky55 g
Sacharidy4,2 g
Sůl3,1 g
SAFA14,9 g
Vláknina0 g
Cukry0,8 g

Žloutek obsahuje téměř veškerý tuk obsažený ve vejci, jedná se však o tuk s příznivým složením mastných kyselin. Dále je žloutek bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů (A, D, E, B, karotenů) a minerálních látek (železo, zinek). Žloutek obsahuje sice vysoké množství cholesterolu, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení. Díky vysokému obsahu tuku je žloutek i bohatým zdrojem energie, konzumujte ho proto v příměřeném množství.

Náhrada potraviny

Při redukční dietě je vhodné upravit klasické recepty tak, že na jeden žloutek použijete více bílků, sníží se tak obsah tuku a energetická hodnota pokrmu.