Hlavní obsah

Vejce křepelčí

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie660 kJ
Bílkoviny13 g
Tuky11 g
Sacharidy0 g
Sůl0 g
SAFA3,85 g
Vláknina2 g
Cukry0 g

Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahují okolo 10 % tuků (zejména fosfolipidů) s příznivým složením mastných kyselin, obsah sacharidů je ve vejcích zanedbatelný. Dále jsou vejce bohatým zdrojem vitaminů (A, D, E, B, karotenů) a minerálních látek (železo, zinek). Vejce obsahují sice poměrně vysoké množství cholesterolu, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení. Křepelčí vejce má téměř stejné složení jako vejce slepičí, platí to i pro obsah cholesterolu na 100 g. Mají však nižší hmotnost, proto je obsah všech živin v 1 kusu nižší.

Náhrada potraviny

Křepelčí vejce můžete pro zpestření jídelníčku občas konzumovat. Nahradit ho můžete běžnějším vejcem slepičím, které má téměř shodné složení.