Hlavní obsah
Vejce celé (vařené natvrdo)
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 630 kJ |
Bílkoviny | 12,6 g |
Tuky | 10,6 g |
Sacharidy | 1,1 g |
Sůl | 0,3 g |
SAFA | 3,71 g |
Vláknina | 0 g |
Cukry | 0,74 g |
Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahují okolo 10 % tuků (zejména fosfolipidů) s příznivým složením mastných kyselin, obsah sacharidů je ve vejcích zanedbatelný. Dále jsou vejce bohatým zdrojem vitaminů (A, D, E, B, karotenů) a minerálních látek (železo, zinek). Vejce obsahují sice poměrně vysoké množství cholesterolu, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení, takže dle výživových doporučeních by měl zdravý člověk konzumovat 1-2 vejce denně.
Náhrada potraviny
Vejce je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku. Při redukční dietě je vhodné upravit klasické recepty tak, že na jeden žloutek použijete více bílků, sníží se tak obsah tuku a energetická hodnota pokrmu.
Náročnost Nízká
Náročnost Nízká
NačítámPostranní panel
Reklama
Reklama