Hlavní obsah
Vejce celé (sušené)
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 2 170 kJ |
Bílkoviny | 49 g |
Tuky | 30 g |
Sacharidy | 13 g |
Sůl | 1,23 g |
SAFA | 8,1 g |
Vláknina | 0 g |
Cukry | 1,4 g |
Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahují okolo 10 % tuků (zejména fosfolipidů) s příznivým složením mastných kyselin, obsah sacharidů je ve vejcích zanedbatelný. Dále jsou vejce bohatým zdrojem vitaminů (A, D, E, B, karotenů) a minerálních látek (železo, zinek). Vejce obsahují sice poměrně vysoké množství cholesterolu, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení, takže dle výživových doporučeních by měl zdravý člověk konzumovat 1-2 vejce denně.
Náhrada potraviny
Vejce je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku. Při redukční dietě je vhodné upravit klasické recepty tak, že na jeden žloutek použijete více bílků, sníží se tak obsah tuku a energetická hodnota pokrmu.
Náročnost Nízká
Načítám
Postranní panel
Reklama
Reklama