Hlavní obsah

Alpské máslo Meggle

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie3 070 kJ
Bílkoviny0,7 g
Tuky82 g
Sacharidy0,6 g
Sůl0,01 g
SAFA53 g
Vláknina0 g
Cukry0,6 g

Toto máslo obsahuje 82 % mléčného tuku. Mléčný tuk má vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ale velkou část tvoří mastné kyseliny s krátkým a středním řetězcem, je proto dobře stravitelný. Příznivě působí také mléčné fosfolipidy. Máslo obsahuje velké množství cholesterolu, je zdrojem vitaminů A, D a karotenů. Vzhledem k vysokému obsahu nasycených a nízkému obsahu esenciálních mastných kyselin je třeba mléčný tuk doplňovat i tuky rostlinnými. Máslo má díky vysokému obsahu tuku i vysokou energetickou hodnotu, není tedy vhodné ho konzumovat ve větším množství.

Náhrada potraviny

Máslo lze nahradit máslem pomazánkovým, které obsahuje méně tuku. Ještě vhodnější jsou margaríny, které obsahují méně nasycených mastných kyselin a více nenasycených mastných kyselin. Při redukční dietě vybírejte margaríny se sníženým obsahem tuku, například Flora light, Perla tip, Rama linie apod.