Hlavní obsah

Sýr polotučný polotvrdý 30% průměr

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 100 kJ
Bílkoviny26 g
Tuky17 g
Sacharidy1 g
Sůl1,7 g
SAFA11,48 g
Vláknina0 g
Cukry1 g

Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Sýr s 30 % tuku v sušině obsahuje ještě přijatelné množství tuku a energetickou hodnotu. Tento sýr můžete v přiměřeném množství občas zařazovat do jídelníčku.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou sýry s 20 % tuku v sušině, například eidam 20% nebo madeland fitness. Z jiných sýrů je vhodný například cottage nebo olomoucké tvarůžky, které obsahují ještě výrazně méně tuku.