Hlavní obsah

Sýr nízkotučný polotvrdý 20% průměr

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie900 kJ
Bílkoviny29 g
Tuky9 g
Sacharidy3 g
Sůl1,7 g
SAFA6,08 g
Vláknina0 g
Cukry2,4 g

Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Sýr s 20 % tuku v sušině obsahuje poměrně málo tuku a energetická hodnota je ještě přijatelná. Tento sýr můžete v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku.

Náhrada potraviny

Z tvrdých a polotvrdých sýrů jsou tyto sýry nejvhodnější. Z jiných sýrů je vhodný například cottage nebo olomoucké tvarůžky, které obsahují ještě výrazně méně tuku.