Hlavní obsah

Eidam 45%

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 450 kJ
Bílkoviny27 g
Tuky26 g
Sacharidy1 g
Sůl1,7 g
SAFA17,55 g
Vláknina0 g
Cukry1 g

Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Sýr s 45 % tuku v sušině už má vysoký obsah tuku a energetickou hodnotu, proto ho do jídelníčku raději ve větším množství nezařazujte.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou polotvrdé sýry s 20 nebo 30 % tuku v sušině, například eidam 20% nebo madeland fitness. Z jiných sýrů je vhodný například cottage nebo olomoucké tvarůžky, které obsahují ještě výrazně méně tuku.