Hlavní obsah

Camembert 50%

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 220 kJ
Bílkoviny18 g
Tuky24,5 g
Sacharidy0,4 g
Sůl1,7 g
SAFA16,9 g
Vláknina0 g
Cukry0,4 g

Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Camembert je zrající sýr s plísní na povrchu, tento sýr obsahuje 50 % tuku v sušině, což už je vysoké množství. Energetická hodnota je také vysoká, proto ho nekonzumujte ve větším množství.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou plísňové sýry s 30 % tuku v sušině, například camembert 30%, stříbrňák nebo Sedlčanský hermelín Figura. Vhodnější jsou však polotvrdé sýry s nižším obsahem tuku, například eidam 20% nebo madeland fitness. Z jiných sýrů je vhodný například cottage nebo olomoucké tvarůžky, které obsahují ještě výrazně méně tuku.