Hlavní obsah

Bluedino Jadel 37%

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 172 kJ
Bílkoviny23,5 g
Tuky20,2 g
Sacharidy1,5 g
Sůl5 g
SAFA13 g
Vláknina0 g
Cukry1,5 g

Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Jadel je pařený bílý sýr, obsahuje poměrně vysoké množství tuku a soli, není proto vhodné ho konzumovat ve větším množství.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou sýry s nižším obsahem tuku a soli, z tvrdých a polotvrdých sýrů volte sýry s 20-30 % tuku v sušině, například eidam nebo madeland fitness. Z měkkých sýrů je ideální cottage nebo ricotta. Nutričně nejvýhodnějším sýrem jsou olomoucké tvarůžky a syrečky, ne každému však vyhovují chuťově.