Hlavní obsah

Bluedino Gouda 45%

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 428 kJ
Bílkoviny26 g
Tuky26 g
Sacharidy1,4 g
Sůl1,25 g
SAFA17,55 g
Vláknina0 g
Cukry0,2 g

Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Gouda obsahuje velmi vysoké množství tuku a energetická hodnota je také velmi vysoká, proto ho nekonzumujte ve větším množství.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou polotvrdé sýry s 20 nebo 30 % tuku v sušině, například eidam 20% nebo madeland fitness. Z jiných sýrů je vhodný například cottage nebo olomoucké tvarůžky, které obsahují ještě výrazně méně tuku.